76

Re: Houbařská žeň

Mykologická poradna Plzeň -

Pedagogická fakulta, Chodské náměstí 1, www.sweb.cz/mykoplzen.cz od září do listopadu, každé pondělí od 15 do 17 hodin.

Mykologické poradny jsou strašně důležité. Tady vás naučí znát další houby. Jdete lesem, seberete a odnesete k odborníkům, Pak už víte a vaše znalosti jsou rozšířeny o další plodnici.  Znáte zase dlaší vynikající jedlou houbu. Neváhejte a poradny navštěvujte. Nejlépe je do lesa nosit krabičku a do té pro určení své nálezy ukládat. Neponičí se a mykolog má méně práce....

77

Re: Houbařská žeň

V Brdech už to neroste. Sice se něco najde, ale musí se to hodně vychodit...

Zítra mykologická vycházka do Srbska u Berouna. Jede se vlakem ze Smíchovského nádraží. Přihlášky ještě dnes do 24.00 na burle@seznam.cz.Jdeme hledat vzácné houby....

78

Re: Houbařská žeň

Od té doby co jsem tady začal psát o houbách, tak na této diskusi výrazně naskočila návštěvnost. Mrzí mě však, že nediskutujete, že mě nenadáváte, nechválíte. To samé platí pro váš, můj, burle.blog.cz. Jest-li se nezměníte a nebudete diskutovat, tak se na to vy...........! Zkuste prosím všichni komunikovat, děkuji!

Teď jsem se vrátil z Českého krasu a rovněž jsme zaskočili do Brd. Už to neroste. Na Karlštejně jsme potkali chlapa, který měl tři igelitky narvané suchohřiby a dva hříbky. Na množství hodně, ale kulinářsky nic moc. Spíše nic. jest-li se mu ty houby zapařily, tak bude mít přeobrovské problémy a rodina ho určitě nepochválí. Bolení břicha, zvracení, není nic příjemného a člověk nikdy neví co se může stát ještě horšího. Tedy igelitky NE!!!

Suchohřiby, a tak zvané babky, sbíráme pouze, když jsou mladé, zdravé. Ty starší plodnice jsou rychle napadány plísní a dalšími mkrohoubičkami. A to je zdravotní cesta do pekel.

Houby hřibovité, tedy ty, které sbírá většina lidí nerostou. V lesích jsou pouze přenádherné, zapomenuté exempláře, ale když na ně sáhnete, tak zjistíte, že na nošení domu to už není. Zajímavé je, že se ukazuje, že v posledních letech stále více rostou pýchavky obrovské, kterým se dříve říkávalo vatovci. Sbírají se pouze plodnice, které jsou uvnitř čistě bílé a tvrdé. Jakmile je tam žlutý nádech, nebo nedej bože hnědý, tak nebereme, ale necháme "vysemenit". Vatovec se dá rozšiřovat i uměle . Více na burle.blog.cz.

Minulý týden jsem z nich měl řízky, trojobal, Nařežou se na cca pět centimetrů silné plátky a už se smaží. Je to moc dobré. Moje drahá se zapomněla a řízky udělala  z plodnice, která již nebyla bílá, ale hodně žlutá a do hnědé jí moc nechybělo. Badatelsky jsem zjistil, že chuti to nebylo dokonale, ale zdravotně se nic nestalo.... Václav Burle

P.S co kdyby  jste zde v komentářích požádali Výletník, aby se zde daly vkládat snímky hub. Potom by to nemělo chybu. Vy by jste se nahouby ptali, vkládali snímky a moji houbařsští přátelé by vám odpovídali. Vítejte ve světě hub a v přírodě.

79

Re: Houbařská žeň

Jedno z prvních pravidel houbaře zní: Co neznám to nesbírám, do koše nevkládám. Na konci minulého týdne proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že tříčlenná rodinka - otec 77 let, matka 72, syn ? - od Kroměříže se těžce přiotrávila muchomůrkou zelenou. Spletli si jí pravděpodobně se žampiónem. Lidi jsou nepoučitelní. Jedná se zejména taky houbaře, kteří po celý rok do lesa nevkročí, ale když televize vyhlásí - rostou, tak neodolají. Lékaři zabodovali a rodinku stabilizovali. Velice často řeší lehčí otravy, které jsou způsobeny ze zapařených hub. Asi ty stále připomínané igelitky. Víte, že existuje žampión, zápašný, který je nejedlý. Víte někdo jak se pozná?

80

Re: Houbařská žeň

Mykologická poradna Praha -
Praha 1, Karmelitská 14, I. patro, tlf. 257 530 842, sekretariat@myko.cz. pondělí, úterý, čtvrtek 9 - 12 hodin. Houby lze nechat s lístečkem ohledně spojení i ve schránce v průchodu domu.

Připomínáme, že v Praze Česká mykologická společnost pořádá od podzimu  do jara velice zajímavé přednášky, kde můžete pokládat i otázky. Na závěr vždy přebohatá diskuse.

81

Re: Houbařská žeň

Muchomůrka růžovka, čili masák, v naší kuchyni a trocha toho sexu....

Antikulinářský zážitek:  Znal jsem jednu přepůvabnou, tam nahoře přenádherně vybavenou madam, - a to já mám rád - již nemladou dívčinu, která mě stále lákalo do mechu. Až přišel ten správný čas, a já neodolal. Stále, pořád, furt, imervere mě nutila, abych jí naučil znát, sbírat, masáky. (O tom co se v lese dělo za alotrie, někdy příště.) Nejen masáky jsem jí naučil, ale i další věci, o kterých stále prohlašovala, tak tohle jsem neznala!!! I já jsem byl nadšen, že jsem poznal věci, o kterých jsou vůbec nevěděl ani z indických knih. Na mechu a v listí to zas není tak špatné, když nelétají muchničky a další ta lesní sběř. A když ještě při tom mlaskáte, vyprávíte si o tom, jak se dělá ta správná smetanová houbová omáčka....


V pozdním čase jsme se vrátili do její vilky. Noc plná zážitků pokračovala. Už jste se někdy milovali obklopeni houbařskými atlasy? Na stěnách obrazy, fotografie a na vší té umělecké kráse opět, světe zboř se, houby. Po aktech, sexu ani památky. Vždy jsem si myslel, že sádrové modely hub slouži pro výuku ve školách, v muzeích. Moc jsem se spletl. Zavřete oči dámy, pánové, a představte si, kolik je zde možností. Na straně jedné, dlouhá, nahoře ješě uzavřená hlavička bedly vysoké, na straně druhé tvar hadovky smrduté. V další představitelnosti můžete pokračovat sami.


Polehával jsem na terasa mezi domem a zahradou, občas skočil do přírodní pětadvacítky a plaval sem a tam. Musel jsem pořádně vyhladovět. Moc, ale moc, jsem se těšil na ten kulinářský božský zážitek. Bude smetanová omáčka z růžovky, hovězí masíčko té nejvyšší jakosti a pravý, nefalšovaný, domácí houskový knedlíček.


"Oběěěěd" ozvalo se z vilky. Pomalu jsem odkráčel, usedl v jídelně z třicátých let, do pohodlné židlolenožky. Jájí, pouze - a když říkám pouze, tak je to pouze - v minizástěrce, nosila na stůl. Knedlíky vypadaly fantasticky. Vždy obdivuji, jak z nich vykukuje chlebová nebo  rohlíková kůrčička. Na řadu přišlo masíčko, které dokonce zakoupila s cedulkou původu. Do ruky vzala naběračku, ponořila do porcelánové mísy, která by dnes stála majlant, a s láskou, citem, nalila na talíř...


Hned jsem se zděsil, vyděsil, že jsem byl ve stavu předinfarktovitém. Omáčka nebyla přenádherně čistě bělounká, ale hnusně nahnědlá. Aby se vytáhla, tak podlehla reklamě a do omáčky přimíchala průmyslově vyráběnou  záprašku, jíšku. Ochutnal jsem, zvedl se od stolu a odešel do nenávratna....  /...více o masáku na burle.blog.cz/

82

Re: Houbařská žeň

HOUBAŘ vychází z lesa unaven a na co se těší nejvíce? No přece na jedno točené! A když k tomu ještě dostane dobrý gábl, tak to nemá chybu. A jak je to v Srbsku, ve středu Českého krasu?

Všichni, kdo navštěvují tuto oblast, míří za dobrým mokem a jídlem do hotelu Berounka, který má nadneseně řečeno nohy v Berounce. Tak blízko je u řeky. Venku na terase všemu velí vrchní Honza Strakoš. (Je to ten vysoký.) Stačí si zde sednout, dát si pivko a pozorovat ten fantastický rachot. Personál tvoří dále číšníci a několik  mladých, ale půvabných pikolíku. Člověk má pocit, že se vrátily staré dobré časy. Pamatujete se, jak po zahradních restauracích pobíhaly servírky, v ruce plato a na něm ...patnáct... polévek v hrníčcích,  ze kterých  je přelévaly  na talíře. Jó, kde ty loňské sněhy jsou. Číšníci v každé ruce ...pět... talířů s jídlem a do toho další, kteří v každé ruce pět půlitrů.

Trempové, místní chataři a chalupáři, vodáci, kolaří, horolezci, horolezkyně, horolezčata,  zkrátka všichni dobře vědí, že se tady dobře vaří, daří. To už poznáte podle toho, že je tady stále plno. Ty žlutooranžové plastové židle, jsou však příšerné. Kdo asi přišel na tak pitomý nápad. Nebyla by lepší klasika. Židle a stoly z dob, kdy tady byla ještě stará formanská hospoda s ubytováním. Ona tady totiž kolem řeky vedla hlavní cesta do Berouna.

A proč píši tyto řádky? Na Karlštejně na houbách jsem potkal chlápka, emigranta ze Švýcarska, který tvrdil, že tady je nejlepší kuchyně. Tak jsem se šel přesvědčit. Dal jsem si svíčkovou v očekávání, že knedlíky české budou opětovně na nic. Opak byl pravdou. Omáčka byla chutná, maso se rozupývalo na jazyku a knedlíky více než dobré. Na dotaz jsem dostal odpověď - "knedlíky nevaříme, ale bereme je z Litně." Tam je na ně fabrika, ale vyrábějí je chutné. A vo tom to je! Napište  zde do komentářů, jest-li jste zde byli spokojeni.

83

Re: Houbařská žeň

Chcete o houbách vědět víc? Potřebujete si v atlase najít plodnici, kterou neznáte. Pak se podívejte na tyto stránky:  http://kudluvfotoatlashub.blog.cz/

84

Re: Houbařská žeň

Vyražte rychle na houby. Běžte se k večeru projít do pražských a okolních dubohabrových lesů. Hřiby dubové, kolodějové, holubinky, masáci, stále rostou. Dnes v ranních hodinách houbaři měli plné košíky. A navíc v lese je krásně a čerstvý vzduch není opatřen žádnými konzervanty, jako bio a doplňkové potraviny. A je to levné, téměř zadarmo.... Přeji hezký a šťastně prožitý houbařský den! A berte to svižně ať nemáte tak obrovské břicho jako já.

85

Re: Houbařská žeň

Na blog dostávám řadu dotazů, zde je jedna z odpovědí:

Hlívu nesušit je hřích. Více v článcích o hlívách na burle.blog.cz.  Ústřičná se suší velice dobře, protože jí nacházíme zejména v období, kdy v domovech jedou již radiátory na plné obrátky. Ona ale bývá, zejména v zimě, plná vody a zmrznutá. Takže jí nejdříve dáme na teplejší místo, chodba apod. a zbavíme, trochu až více, té vody, toho zmrznutí. Potom se dá již krájet na sušení. Položíme na teplé radiátory a máme vystaráno. Získáme tak obrovské množství sušených hub.

Na jaře sbíráme plicní. Letos jí bylo ve hvozdech spousta. Jaro bylo slunečné a tak sama na stromech, kmenech, uschla. Potom jí stačilo jenom vylámat a doma dosušit. Jinak každý voják základní služby ze speciálních jednotek Varšavské smlouvy ví, že obě se dají jíst syrové. Zejména usušená ústřičná i plicní je fantastická. Chutná jemňounce po oříšcích. K televizi lepší než prosolené brambůrky. Delikates. Nic se nesmí ale přehánět, že ano....

Zamrazovat houby to je stále nejen pro mne velký problém. Já také strkách hlívu ještě zmrzlou do mrazáku. Nebylo by však správnější, vhodnější, jí před tím tepelně upavit. Myslím, že se tomu říká blanžírovat. Kde je pravda, co je správné, nevím. Napíše zde někdo jasný a prokazatelný názor? Blanžírovat ano nebo ne. Nebo stačí dávat houby do mrazáku tepelně neupravené?

86

Re: Houbařská žeň

Včera jsem se rozhodl po delší době vyrazit na houby vlakem. Klasika: Praha, Zadní Třebaň a odtud lokálkou do Všeradic. Potom pěškobusem na vrch Stožec. Moc šancí jsem si po víkendovém náletu lidstva na Brdy nedával, leč světe div se. Smrkový hřiby v dostatečném množství, suchohřiby, hřiby hnědé, pár křemenáčků a kozáků. Neopomněl jsem si nasbírat nějaký holubinky nazelenalý a černající,  letos rostou v nebývalým množství a v dobré kvalitě. Suma sumárum košík a velká taška.Nejhorší bylo tohle kvantum hub dopravit na nádraží což je asi 6 km. Hezky se to proneslo. Jinak v lese momentálně vyrůstá nezvyklý množství pošvatek. Přeji hezký pracovní týden L. Květnatec.   -vb-

87

Re: Houbařská žeň

Heč já našel Sírovce  Se sírovcem žlutooranžovým jsem se setkal poprvé v Doupovských horách před rokem s pár trsy. Letos ale je mimořádné počasí a tak jsem se s ním setkal poblíž hradu Albert /zaniklá zřícenina hradu nad Horním Jiřetínem – obec známá možnou těžbou uhlí/ v Krušných horách. Celkem jsem našel 5 trsů , jeden z nich byl obzvláště mohutný a odhadoval bych celkovou váhu na 20kg. Houba je velmi krásná a zaujme na první pohled. Zajímavé je to, že je viditelná z dálky /viděl jsem ji na 100m/ kdy svítí oranžovou barvou, čím jdete blíž tím barva žloutne až do žluto smetanové. Trsy byly zdravé, dřeň – maso jemné a voňavé. Z několika článků vím, že je jedlá, ale neměl jsem jistotu o určení a tak jsem trsy nechal nepoškozené. Pan Burle mi poradil a já opak mazal na zpět.
  Je to fakt delikateska, kdo zkusí tak bude lítat po les dál dokud to někde bude růst - no ale kde?

Hele jinak vy šílenci ! Koukám že tady se to sbírá na tuny ! Neblbněte ! Stačí přece skromně, nebo to vidím pak denně teď u nás, že to hážete v koších do popelnic.

    Taky se mně nelíbí, že sbíráte i starší hřiby. Ty tam prosím nechte. Ať se vysemení - vytrouskují. Stejně určitě jsou nalezlé do červíků.
     Jak to že nesbíráte holubinky? V správné smaženici nesmí chybět. Rozhodně jsou holubinky menší ruská ruleta než sbírat masáky.

88

Re: Houbařská žeň

Na vlastní oči jsem se přesvědčil, jak mykologové, ale i my houbaři, děláme nemnoho  pro osvětovou činnost. A stačilo by tak málo. Například na místa v lesích, kde rostou vzácné houby, které jsou zejména  zaměnitelné za ty nechráněné, nainstalovat informační tabule - fotografie plodnice chráněné, text. Tímto jednoduchým způsobem by se zabránilo jejich devastaci. Možná by přibylo fotografů, ale ubylo neznalých, kteří je nevědomky konzumují.

Týká se to například  státem chráněného, převzácného, hřiba nachového, kterého si občané, zejména neznalí houbaři, pletou s kolodějem. Oni poznají, že je to takový nějaký divný koloděj, ale utrhnou a odnesou ho  domu. Ještě štěstí, že tato jedovatá houba není po tepelné úpravě životu nebezpečná. Za syrova je ale jedovatá!

Sám jsem se přesvědčil na jedné lokalitě, kde se nachový vyskytuje v mnoha kusech každým rokem, že po vysvětlení místní občané jej přestávají sbírat a naopak obdivují tuto houbu a jsou hrdi, že zrovna roste tam u nich. Při nálezu jí ihned zamaskují. Začne se všude blýskat na lepší časy...

89

Re: Houbařská žeň

Mykologická poradna Unhošť -

Melicharovo vlastivědné muzeum, Dr. Beneše 1, telf. 312 698 683.



Mykologická poradna Kladno -

Houbařská poradna mykologa Václava Jaroše, II. patro, budova B, kladenský magistrát, náměstí Starosty Pavla 44. Telef. 312 604 111. Otevřeno každou středu 14,30 - 17,00 hodin.

90

Re: Houbařská žeň

Zase jsem měl pravdu. Na jaře jsem našel neočekávaně jedlového, byl jsem letos první,  a Jirku jsem nutil, aby se jel na ty své do rezervace podívat. Stále neměl čas, pořád návštěvu odkládal. A v několika předchozích hodinách se dočkal. On, jako znalec hub převeliký, nás ještě letos mnohokrát kolem nich  překvapí. Taky se  musím na ty své do vojenského újezdu dojet podívat. Co kdyby. Nechcete jet se mnou? Vlakem na tři dny, pod širák, stačí vám celta, spacák, voda, jídlo, a pro mne butylku něčeho ostřejšího. Nejsem alkoholik, ale potřebuji to na léčení vysokého tlaku a na ředění krve. Škoda, že zde na Výletníku nejdou vkládat fotografie. Ale ty korálovce najdete na burle.blog.cz. Až je najdete i vy, tak se napište, prosím....

91

Re: Houbařská žeň

Musím vám napsat můj nedělní nevšední zážitek. Čtyři nádherné hodiny v lese za Kunštátem,  koš plný krásných hub a na vrchu tři nádherní zdraví, ale dost větší hřiby. Jelikož šplhání po kopcích unaví, zajeli jsme s náčelníkem do Sebranic do motorestu u Zlaté studny na gáblík. Koš s hřiby jsem dala za zadní sedadlo, aby se to nevysypalo v zatáčkách. Po gáblíku jsme vezli hříbky kamarádovi houbaři, který je bohužel na vozíku, volala jsem mu, že jedem. Před jeho domem chci vzít košík, ale tam nic. Nějaká k..... zlodějská nám otevřela zamčené auto na parkovišti a ukradla koš s hřiby. Ostatní naštěstí nic víc.  Pořád nad tím kroutím hlavou co se to v naší společnosti děje...

92

Re: Houbařská žeň

Mykologická poradna Olomouc -
Vlastivědné muzeum, náměstí Republiky 5, telef. 585 515 111, otevřeno každé pondělí od 15,30 do 17 hodin. 

Mykologická poradna Ostrava -
Ostravské muzeum, Masarykovo náměstí 1, telefon 597 578 450. Otevřeno každé sudé pondělí od 15 do 16,30 hodin.

93

Re: Houbařská žeň

Zdravím vás houbaři. Dnes po ránu jsem se na vlnách rozhlasu dozvěděl, že v deníku Právo vychází povídání o nejen otravách houbami. Pravděpodobně jsou tam otištěny zajímavá čísla. K nám pro rozkopanou silnici bohužel noviny nepřivezli. Jest-li někdo Právo čtete, tak prosím zde nejenom ta čísla uveďte.Děkujeme.  Jinak v okolí Prahy úděsné sucho. Růst zastavily i ty malé plodnice, keré odcházejí v tomto stavu na věčnost.

94

Re: Houbařská žeň

Mykologická špionáž
V totalitních dobách přijel do Československa americký mykolog specialista na pečárky a přivezl i manželku. Oba byli přiděleni příslušnému mykologovi a jelo se do lesů na Křivoklátu. Američanova manželka se v lese ztratila, ale oba věděli, co mají dělat. Paní sešla k nejbližší silnici a čekala. Protože tenkrát ještě nebyly mobily, pán si vyžádal směr k nejbližšímu telefonu, zavolal na americkou ambasádu, odtud vyjely dva džípy, projely těch pár silniček a paní vyzvedly. Za dva dny vyšlo v úvodníku tehdejšího Rudého práva, že pod rouškou mykologie probíhá americká špionáž v lesích na Křivoklátu. Naše armáda tam totiž měla nějaký sklad. (Svatoplu Holec Hospodářské noviny).

95

Re: Houbařská žeň

Vzorek na houby
Začínající amatérští mykologové na jedné z prvních exkurzí přemýšleli, jak získat někoho ze znalců pro spolupráci. O jednom z nich bylo známo, že je světovou špičkou hlavně na tzv. diskomycety. Snažili se tedy nějaký ten diskomycet najít a mysleli, že našli. I nesou nález vědátorovi. Ten chvíli zkoumal a pak pravil: „Pánové, to je nejspíš vraní exkrement." Ale spolupracoval pak s nimi řadu let. (Svatopluk Holec Hospodářské noviny).

96

Re: Houbařská žeň

Naše rodina bila vždy zameraná predevším na Modráky lebo moc druhu hub nepoznáme ale já osobne se bojím když nám známí pošlou bedle nebo šampiony. Chápete istota je istota........

97

Re: Houbařská žeň

ahojky rostou na Žďaru nad Sázavou houby,priští tyden tam chceme jet

98

Re: Houbařská žeň

Houby rostou všude. Někde více, někde méně a musí se vychodit. Začínají již podzimní druhy. Nekoukejte na televizi a po večerech se je učte znát a pak vyrážejte než napadne první sníh.

99

Re: Houbařská žeň

Vrátil jsem se po týdenním houbaření v nejvyšších polohách Krkonoš. Byla to fantastická houbařská expedice. Počasí sice nestálo za nic, stále pršelo, ale snad právě proto to bylo úžasné. Začaly ve velkém růst ryzce smrkoví. Naučte se je znát, nedají se zaměnit a jsou výborné zejména do skleniček.  Zítra jedeme do vojenského újezdu D překontroloat korálovce. Bude jich tam zase tolik jako v roce minulém???

100

Re: Houbařská žeň

Na houbařské expedici po Krkonoších jsme měli zásluhou fa Olympus možnost si vyzkoušet její novější fotoaparát E-PL1!!! Jedná se o zajímavou zrcadlovku, která je vybavena mnoha zajímavými funkcemi. Na fotografování hub, přírody je opravdu, ale opravdu fantastická. Dobře nám posloužila i v jeskyních, kdy jsme dokázali udělat vynikající snímky jen při elektrickém osvětlení. Portréty dívek i zralých žen, rovněž byly dokonalé. Uvažujete.li o koupi nového aparátu zde máte možnost k přemýšlení, zejména když ceny šly dost dolu. Navíc můžete mít za malý příplatek i další objektiv (300). Velkým plusem je i vynikající video v nejvyšším rozlišení. Více bude na burle.blog.cz.