Téma: Květnatec Archerův na severu Čech
V roce 2007 od července do konce srpna jsem nacházel tuto zajímavou houbičku z Nového Zélandu(do Evropy se údajně dostalalodí s nákladem bavlny nebo snad i vlny do Francie) kousek od našeho domu.Velice zajímavá,mírně páchnoucí jako smrdutka obecná,ale menší intenzity,pod dubem,který roste kousek od našeho domu.Je pravdou,že jsem rok před tím ke kmeni stromu nasypal dřevěnou drť z větví břízy a leta tam dáváme i posekanou trávu.Je také pravdou,že ten rok zrovna tyto dva měsíce byly mimořádně teplé a noci byly vlahé,tak kolem 15¨'C.V roce 2008 jsem tam našel již jen jeden exemplář a letos žádný.Zajímavé také bylo,že i v okolí byly nálezy této houbičky poměrně hojné,kdežto loni a letos tomu bylo již pomálu.Zajímavé také je,že tato houbička byla popsána poprve na našem území z nálezu z roku 1963 někde v Jižních Čechách.Řekl bych,ža ani tak oteplováním,jako větší čistotou ovzduší zde mohlo toto vyrůst.Jiné houby v na šluknovsku rostou v současné době i přesto,že tu po 15.říjnu letošního roku napadlo téměř 10cm sněhu(ten je již dávno pryč...).