1

Téma: Květnatec Archerův na severu Čech

V roce 2007 od července do konce srpna jsem nacházel tuto zajímavou houbičku  z Nového Zélandu(do Evropy se údajně dostalalodí s nákladem bavlny nebo snad i vlny do Francie) kousek od našeho domu.Velice zajímavá,mírně páchnoucí jako smrdutka obecná,ale menší intenzity,pod dubem,který roste kousek od našeho domu.Je pravdou,že jsem rok před tím ke kmeni stromu nasypal dřevěnou drť z větví břízy a leta tam dáváme i posekanou trávu.Je také pravdou,že ten rok zrovna tyto dva měsíce byly mimořádně teplé a noci byly vlahé,tak kolem 15¨'C.V roce 2008 jsem tam našel již jen jeden exemplář a letos žádný.Zajímavé také bylo,že i v okolí byly nálezy této houbičky poměrně hojné,kdežto loni a letos tomu bylo již pomálu.Zajímavé také je,že tato houbička byla popsána poprve na našem území z nálezu z roku 1963 někde v Jižních Čechách.Řekl bych,ža ani tak oteplováním,jako větší čistotou ovzduší zde mohlo toto vyrůst.Jiné houby v na šluknovsku rostou v současné době i přesto,že tu po 15.říjnu letošního roku napadlo téměř 10cm sněhu(ten je již dávno pryč...).

2

Re: Květnatec Archerův na severu Čech

Pěkný článek a fotografie najdete na burle.blog.cz

3

V televizi pan Větvička říkal, že květnatec Archerův se po české republice stále více rozšiřuje. Jak často ho nalézáte, houbaři.

4

Ještě jsem letos neslyšel, že by ho někdo našel. Měl jste již někdo to štěstí?

5

Dnes jsme jich viděli v lese hodně.

6

Kde? Já  je chci taky vidět...

7

v lese kousek od Hyundae u Nošovic.

8

Dobrý den, zrovna včera našly děti z 1.třídy ve Zlatých Horách tuto podivnou houbu pod jednou prolézačkou v místním parku. Hned se mi vybavila fotka z časopisu Zahrádkář a doma jsem si připomněla její název. Chystám se ji vyfotit, ale vybrala si nebezpečné stanoviště, snad ji další děti nerozdupou. Pod prolézačkou je nějaká dřěvěná drť a je vidět, že další plodnice se teprve rozvinou. Zdraví p.uč. Jana, Zlaté Hory.

9

Dne 22.9.2010 jsem našel 3 exempláře v blízkosti Oldřichova v Hájích.Úžasný zážitek.

10

Včera jsem našel krásný exemplář u Kostelce nad Černými lesy.

11

Héééézky závidím. Já jsem ho ještě nepotkal. Na burle.blog je o něm rozsáhlý článek.

12

Houba se nám nastěhovala na zahradu. Mysleli jsme, že tam někdo vyhodil kousek melounu. Byla odkvetlá. Teď nám pokvetou další dva kousky, zkouším je fotit. Snad to ustihnu. Je to v Beskydech.