351

Re: Houbařská žeň

Právě v tento okamžik jsem dopsal a vytiskl elaborát, který se zabývá ochranou jedné významné rezervace, která již roky dostává od lidí, typů foresťáků, pořádně na zadek.

Trvalo nám to téměř rok, než jsem to společně s Vandrovníky dal dohromady. Zítra to odnáším na příslušný úřad. Budu informovat a na burle.blog.cz dám časem všechny materiály. Doufám, že se vše podaří a rezervaci před její soustavnou devastací zachráníme.

A už připravujeme další podobnou akci. Každý rok, minimálně jedna naše malá pomoc Matičce přírodě. Kdyby to udělal každý z nás, i houby potřebují naší pomoc, tak bychom mohli být spokojenější. I když v dnešní hektické a divné době ani naše akce přírodu nezachrání....

352

Kdo se vážněji zajímáte o mykologii, tak nezapomeňte navštěvovat antikvariáty. Velice občas se tady dají najít  kolem hub pravé poklady. Nedávno jsem si takhle koupil druhé vydání knihy od pana Smotlachy z šedesátých let. Tato kniha ještě nebyla ve formě atlasů svým pojetím překonána. INZERÁT - koupím zajímavé starší knihy o houbách....

353

Každoročně v zimním období dostávám otázku, zda se hlíva ústřičná dá sušit. Jednoznačně ano a je to velice jednoduché, neboť v této době jedou radiátory v domech, bytech, na plný céres. Necháme jí trochu odležet, aby z ní vyprchalo co nejvíce vody, nebo jí necháme rozmrzhout. Nakrájíme na proužky a položíme na pečící papír na otopná tělesa. Ne na noviny! Na pečící papír! Radiátory by neměly  být ale hodně rozjeté. Čím méně, tím lépe.

A jak poznáme že hlíva je už usušená? Přelomíme jí a když pěkně rupne, tak je hotovo. Potom kdykoliv můžeme použít na jakýkoliv pokrm. Tato houba však není nijak moc aromatická. Chuť je jemňounká. Usušenou hlívu můžeme také rozemlít na prášek a používat jí do jídla, polévek. Moje drahá manželka si jí sype do jogurtů a tvrdí, že se jí snížil cholesterol. Já na léčivost hlívy, ani na potravinové doplňky,  nevěřím - více na burle.blog.cz - kde je spousta článků na toto téma a fotografií.

354

RECEPT - Přinesl jsem z horského hvozdu čerstvou a mlaďounkou hlívu. Nakrájel jsem jí na proužky u udělal normální smetanovou houbovou omáčku. Já používám zakysanou smetanu. K tomu uvařil pěknu kousek hovězího masa a do omáčky přidal trochu libečku lékařského. Bylo to chuťově velice jemňounké, možná až málo výrazné, ale předobré. Vřele doporučuji to zkusit, a pak sem napište, jak jste dopadli. Máte někdo taky nějaký zajímavý recept na jídlo z hub? A co říkáte na ty továrně vyráběné knedlíky. Taky je nemilujete?

355

Internetem proletěla zpráva, že vědcům z Pardubic se podařilo pomocí "houby" pythium oligandrum léčit bercové vředy. Pro přemnoho lidí je to vykoupením. Během několika hodin se však ukázalo, že se nejedná o houbu ale o třídu řasovky.

356

RECEPT - oproti minulým rokům je v lesích hlívy přemálo. Pravděpodobně je to způsobeno teplou zimou. Věříme, že se to ještě změní. Hlíva ústřičná totiž potřebuje mrazový šok, aby se plodnice vydaly do světa, k nebesům.

Ve hvozdech, nebo i na zahradě, ta z ořešáků je prý nejlepší, si nasbíráte hlívu ústřičnou. Nakrájíte a na kvalitním másle uděláte jako škvarky. U televize je to určitě lepší než nějaké ty slané pochutiny. Chuť houby není výrazná, je to jemňounké, ale co do žravosti stejné jako u slaných brambúrek. Nevíte, kdy skončit.

Ano, jak jsem psal již někde výše, hlíva se dá dobře sušit a pak přidávat do jídel, nebo umlít a vytvořit prášek. Ten můžeme pro zdraví přidávat do jogurtů apod.

357

EKONOMIKA - hlíva, ale i ostatní houby, jestliže je nesbíráme za chalupou, ale musíme za nimi vyrazit autem, vlakem, autobusem,  nejsou zrovna nejlevnější. Ujedeme sto kilometrů autem = jenom benzín příjde na více než 200,- korun. Strávený čas v lese, na cestě, jedna hodina se rovná.... A takhle můžeme počítat ještě hodně dlouho. Mnohdy zjistíme, že levnější by bylo koupit hlívu v obchodě. Ale ta není přírodní, je to takové divně vypěstované, umělé. Ono to není ale jen o mase z hub, ale o toulkách přírodou, o tom božím klidu v chrámu pod nebem, kterému se říká les, že....

358

RECEPT - V zimním období se snad ve všech oblastech Československa a okolních státech dělala a stále dělá, zelňačka. Jsou jí dva základní druhy. První taková ta chuďoučká z Krkonoš a přebohatá, včetně klobásky, tlustého masa, ta ze Slovenska, kapustnica. Ta druhá nemá chybu. Když je doma připraveno přemnoho sušených hub, tak ty by neměly v zelňačce chybět. Já si do ní ještě přidávám chilli koření, aby ta ostrota vypálila nejen vnitřnosti, ale i tělesné pruduchy - noc, oči a různé ty další roury a otvory. Zelňačka je nejen delikatesa, ale je přezdravá, neboť má v sobě přemnoho vlákniny. Při jejím častem konzumování nemůže být o zácpach ani slechu. (sponzor houbových delikatesů - burle.blog.cz).

359

Patřím mezi ty blázny, kteří, když vidí alej, park, tak zastaví a jdou zkontrolovat, jaké houby tam na těch překrásných starých stromech rostou. Po čase, když jedu stejnou trasu nestačím koukat. Prastará alej nikde, starý překrásný strom nikde. Prý veškerá ta krása Boží vadí autům, řidičům. Prý jsou ty stromy pro lidi nebezpečné. Nebude to ale spíše naopak? Že ty auta a ti řidiči, kteří jezdí v alejích i přes stovku za hodinu jsou nebezpeční pro tu matičku přírodu, která nás živí a oblažuje neustále na duši.

A bude hůř. Zanedlouho se tam nahoře bude projednávat nový zákon, jehož účelem je zjednodušit právní proces kolem kácení alejí, stromů. Máme se na co těšit!? Již dnes je ta krajina bez stromů, alejí, taková nějako divná. Nemyslíte?

360

Máte nějaký názor na léčivost hub. Pravda nebo hloupost. Přečtěte si na burle.blog.cz,  v jisté souvislosti, názor pana Grygara....

361

Fotografujete přírodu? Máte aparát od Olympusu? Tato společnost v úterý pořádá další školení pro fotoamatéry. Více na jejich stránkách.

362

Věříte v léčivost hub, tak tady máte názor od vědce. Více k tomuto tématu na burle.blog.cz.

Jiří GRYGAR - "Šarlatáni často poškozují veřejnost, zejména v oborech lékařství. Šarlatáni lidem škodí svými názory a nejhorší je, že jim nedoporučují, znemožňují, návštěvu lékařů. Tragické je to zejména, například,  u nádorových onemocnění, kdy se promeškává doba, kdy se dá nemoc ještě zastavit, vyléčit. Oni je posílají velmi rychle do rakve. Smutné je, že jejich počínání není trestné a to na rozdíl od lékařů. Když něco provede šarlatán, lidový léčitel, tak je zákony České republiky nepostižitelný. Lékař si může jít naopak, ze dne na den - odpočinout - do kriminálu. Šarlatán není za nic odpovědný. Léčitelé, šarlatáni, jsou osůbky, kteří se na neštěstí druhých přiživují, zneužívají lidí, svých bližních a ještě jim zdraví i neodvolatelně poškodí...."

/-vb- My jsme houbaři, mykologové a vidíme kolem sebe přemnoho houbařských šarlatánů, kteří zaplavují knihkupectví braky o tzv. léčivosti hub. Smutné je, že lidé jejich nevědeckým výplodům věří. Jak taková kniha vypadá: Houba, seznam nemocí, které umí vyléčit, mykologické údaje opsané z atlasů. V celé knize nenajdete žádný vědecký nebo podobný argument, údaj. O seznamu literatury z akademií, laboratoří, vědeckých institucí, klinik  ani nemluvě. Ve všech těchto hříšných a nebezpečných publikací je všude pouze tento údaj - již ve staré Číně před 4000 lety. A toť vše. Není to nějak málo?  Lide probuď se!!!/

363

Fotografujete houby, přírodu? Začátkem února má přijít na trh nová bezzrcadlovka od Olympusu. Měl by to být z hlediska techniky trhák. Očekávají se i nové objektivy.

364

Jsem očkována a nyní jsem měla být po třech letech přeočkována. Lékař mě sdělil, že je nové nařízení, doporučení, že se nemusí očkovat po třech letech, ale až po čtyřech a dokonce po pěti. Nevíte někdo, co je na tom pravda? O úsporách ve zdravotnictví to nebude, vždyť si to platíme ze svých peněženek. Prý se zjistilo, že ta vakcína má delší účinnost.

365

Nejen vandrováním za houbama, kytičkama, je živ člověk. Na řekách jsou nyní k vidění zajímavé druhy ptactva. Stačí zvednout zadek, popadnout dalekohled, fotoaparát a vyrazit. Pochlubíte se něčím zajímavým?

366

I dnes, jako každý víkend, jsme byli na houbách. Trošilinku jsme byli úspěšní, ale vše skončilo pozorováním kachních dostíhů a krmením těch divně zbarvených potvůrek. Na Hadí řece to byl čarokrásný den. Více na burle.blog.cz.

367

V pátek 27. ledna MF Dnes přinesla obsáhlý materiál o připravcích na hubnutí, diety. Dopadlo to žalostně. Podobné to pravděpodobně bude i s potravinovými doplňky z hub. Náznak na burle.blog.cz.