1

Téma: jídlo - jíme z přírodních zdrojů - maso

Jíme z přírodních zdrojů.Maso.Znám hodně lidí co si ulovilo zajíce či bažanta a bylo jim pak špatně.Jedli maso z divočáka či jelena a měli problémy na roky.Zvíře musíme důkladně odkrvit.Dodržovat čistotu.tedy neporcovat na zemi a ještě v kůži.Něco jiného když je prase těžké a my ho potřebujeme odnést.Oddělíme hlavu.Zvíře vyvrhneme .Oddělíme nohy od trupu – případně rozpůlíme a pak odneseme.Zvíře nejlépe porcujeme a vyvrhujeme pověšené na stromě.Kůži oddělíme od masa i tím,že nařízneme u zadní nohy a silně foukneme pod kůži
/chce to praxi a silný dech/.Zvláště dobře jde ovce a srna.Vnitřnosti zakopeme do připravené hlubší jámy dále mimo vodní zdroj.Stahovat začínáme od zadních noh ,pak od konečníku ke krku.- pozor na močový měchýř ,žluč a obsah střev se žaludkem.U ptáků pozor na volata se zbytky potravy.Ptáky  lze též stahovat – je to rychlejší ,navíc lesní ptactvo má v kůži dost parazitů.Maso nakrájejte a ihned omyjte.Pokud máte ocet či citron ,sůl,použijte to k očistě a desinfekci masa.Někdo maso rychle přelízne nad ohněm  - zbaví se povrchových mikrobů a náhodných chlupů.Pokud budeme tedy jíst v přírodě je hlavní pravidlo:  vařit dlouho! opékat pomalu !vařit v co nejmenších kusech ! opékat v co nejslabší vrstvě !Zvěř může obsahovat  parazity a ty se jen tak rychle nezničí.Zvláště svalovci jsou nebezpeční. Já osobně bych si nikdy neopekl kančí maso či maso z jelena. Další rada: čím menší zvíře tím zdravější a bezpečnější. Pokud bych si měl vybrat  jelena nebo veverku tak si vyberu veverku .Masa doporučuji vařit i na dvakrát v jiné vodě.Ryba či žába je zdravější než zajíc.Žábu i rybu stáhněte z kůže ,uvidíte že to jde.Na rybě vychvalovaná kůžička je k ničemu – i chuť bude lepší /zeminu a bahno neucítíte/.Před pečením vyvrhnout,odstranit ploutve a hlavu – nevím proč to mnoho lidí opéká.Kdo umí péci v dobrém nezávadném jílu ten se má.Ponoukat  vás ke konzumaci plazů nebudu /jsou totiž chráněni/,ale pokud nebude vyhnutí,spíše je opečte celé – kůže se sloupne sama.Hlavu oddělit!Vyvrhnout předem!Had se může i vařit.U ptáků nejíme mrchožrouty! Pokud budete jíst želvy tak je dlouho vařte až odpadne krunýř.Maso pak nařežte a upravujte dál.
    Nikoho nebudu nutit jíst brouky a larvy.Pokud nebude jiná možnost tak zkoušejte po jednom kusu je pomalu opéci či usušit.Pak rozdrobte a snězte.Pokud vám do 8 hodin nic nebude tak můžete jíst větší množství.Osobně mám nejradši vosí larvy.jsou vydatné,u nás sehnatelné a chuťově vynikající.Musí být ještě bílé.Jakmile mají již proužky nejíst.